Dry January voor je huid!

13 januari 2021 | Algemeen, Droge huid, Gevoelige huid, Gezichtsreinigers, Ingrediënten, Normale huid, Vraag

Dry January – Een goed idee voor je huid?

Populair
Steeds meer mensen doen mee aan dry january. Dry january houdt in dat je de gehele maand januari geen alcohol drinkt. Na de feestdagen wil je vaak iets gezonder en rustiger aan doen en daar is dry january ideaal voor!  Dat alcohol niet goed is voor het lichaam is al lang bekend, maar is het ook slecht voor de huid? In deze blog leggen we uit wat de effecten van alcohol zijn op het lichaam en in het bijzonder; op de huid! Zowel van binnen als van buiten.

Alcohol drinken
De effecten van alcohol op je lichaam zijn goed bekend en niet zo gunstig. Alcohol is voor het lichaam een giftige stof en wordt afgebroken door de lever. Door lang en veel alcohol te drinken kan de lever beschadigd raken. Als de lever druk is met de afbraak van alcohol, kan vet niet worden afgebroken en wordt daarom opgeslagen. Alcohol maakt dus ook dik. Bij een enkele keer alcohol drinken zul je hier niet veel van merken. Om gezond met alcohol om te gaan drink je niet voor de leeftijd van 18 jaar en liever niet meer dan 1 glas per week. Onthoud de volgende uitspraak: “Schoonheid is zichtbare gezondheid” – Dr. Pieter Van der Hoog, 1932.

Alcohol en de huid
Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam, het stimuleert de nieren om meer te plassen dan normaal. Hierdoor raakt het lichaam gedehydrateerd. Dit merk je snel aan de huid, de huid oogt fletser en grauwer en rimpels en wallen vallen meer op als gevolg van het vochttekort. Alcohol verwijdt ook de bloedvaten. Hierdoor krijg je sneller blauwe plekken. Mensen die gevoelig zijn voor couperose en rosacea moeten hier ook mee oppassen want de tijdelijke vaatverwijding kan voor hen leiden tot permanente vaatverwijding en meer roodheid.

Alcohol op de huid
De alcohol die gedronken wordt is ethanol. Ethanol wordt ook gebruikt als oplosmiddel want bijna alle stoffen lossen goed op in alcohol. Ethanol kan ook worden gebruikt als ontsmettingsmiddel van de huid en kleine oppervlakten. Door deze twee eigenschappen was ethanol lange tijd een veelgebruikt ingrediënt in huidverzorging. Het gebruik van ethanol zorgt ervoor dat je werkzame ingrediënten kunt toevoegen aan een formule en het zorgt ervoor dat je geen of minder conserveermiddelen nodig hebt. Daarnaast voelt alcohol op de huid prettig aan, doordat het snel vervliegt krijg je een verkoelend gevoel en voelt de formule licht en niet vet aan. Het wordt daarom nog steeds veel gebruikt in deospray en zonnebrand.

Omdat alcohol vetoplossend werkt, kan het de huid ook uitdrogen. Er zijn inmiddels alternatieven op de markt met dezelfde eigenschappen als alcohol die minder uitdrogend zijn. De conserveermiddelen van tegenwoordig zijn ook veilig en mild voor de huid. Er zijn daarom minder redenen om alcohol toe te voegen aan producten. Tenzij je natuurlijk juist voor de bacteriedodende en ontvettende eigenschappen gaat! Bij de behandeling van onzuiverheden kan een percentage alcohol in de formule zorgen voor een goed resultaat. Het is wel goed om te weten dat je geen pure alcohol moet gebruiken op de huid maar altijd moet kiezen voor een product waar ook verzorgende en terugvettende stoffen aan toe zijn gevoegd zoals onze ClearSkin Cleansing Lotion. Dan profiteer je van de gunstige eigenschappen zonder je huid uit te drogen.

Alcohol in verzorgingsproducten is dus niet per definitie slecht. Heb je een hele droge huid of gewoon de voorkeur om weg te blijven van alcohol, dan zijn de producten van de hypoallergene lijn geschikt. Alle producten in deze lijn zijn vrij van uitdrogende alcohol.

Meer weten over dit onderwerp of heb je nog vragen? Stuur een appje of e-mail! Dan helpen we je graag verder.

× Stel je vraag via WhatsApp op 06-51208573
(bereikbaar tussen 8.30 – 21.00 uur, in het weekend tussen 10.00 – 20.00 uur).
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!