Wat is de houdbaarheid van huidverzorgingsproducten?

14 april 2017 | Algemeen

Houdbaarheid huidverzorgingsproducten - Dr. Van der Hoog

Enkele verzorgingsproducten gebruiken we dagelijks maar andere gebruiken we sporadisch en staan vaak maanden onaangeraakt in de kast. Let je echter wel eens op de houdbaarheid van je verzorgingsproducten? Verzorgingsproducten zijn net zoals voeding maar een beperkte periode houdbaar. Ben je benieuwd hoe je kunt achterhalen, hoe lang jouw verzorgingsproducten houdbaar zijn? Lees dan snel verder!

Hoe lang zijn mijn huidverzorgingsproducten houdbaar?

In het algemeen zie je niet vaak een houdbaarheidsdatum op een verzorgingsproduct staan. Toch ben je als leverancier binnen de cosmeticabranche wel verplicht een houdbaarheidsdatum op je product te zetten. Dit is verplicht wanneer een product direct na productie korter dan 30 maanden houdbaar is. Wanneer je een product koopt en er geen houdbaarheidsdatum opstaat kun je er dus vanuit gaan dat het product minimaal 30 maanden houdbaar is. Alle Dr. Van der Hoog producten zijn direct na productie 36 maanden houdbaar. Je moet er hier wel rekening mee houden dat het product al een deel van deze periode in de schappen kan staan waardoor de echte houdbaarheid altijd korter is. Vaak kun je daarom beter kijken naar de houdbaarheid na openen.

Houdbaarheid na openen

Het is ook verplicht om aan te geven hoelang een huidverzorgingsproduct houdbaar is na openen. Dit wordt gedaan door een symbooltje, van een pot met open deksel, op de verpakking te zetten. In dit potje staat altijd een getal gevolgd door de letter, M. De M staat voor het aantal maanden dat een product na openen houdbaar is. Alle Dr. Van der Hoog producten zijn 12 maanden na openen houdbaar.

Hoe wordt de houdbaarheid van een product bepaald?

De houdbaarheid van een verzorgingsproduct wordt bepaald door naar de stabiliteit en de microbiële houdbaarheid van een verzorgingsproduct te kijken. Onder stabiliteit verstaan we, hoe lang de eigenschappen van het product, zoals de geur en kleur, hetzelfde blijven. De stabiliteit van een product kan beïnvloed worden door de plek waar het product bewaard wordt, maar ook door de soort verpakking of hoe vaak het product in aanraking komt met de huid. Bewaar je een product in de volle zon of juist constant in een vochtige ruimte, dan beïnvloed dit de stabiliteit van een product, waardoor het minder lang houdbaar is.
Onder microbiële houdbaarheid verstaan we, hoe lang de conserveringsmiddelen in een product ervoor kunnen zorgen dat er geen bacteriën, schimmels en gisten in het product gaan groeien. Deze kunnen namelijk in het product komen door de lucht of doordat je met bijvoorbeeld je handen in het product zit. Conserveringsmiddelen houden deze groei tegen, maar ook maar voor een bepaalde periode, vandaar dat dit de houdbaarheid bepaalt.

Het is belangrijk om goed op de houdbaarheid van je huidverzorgingsproducten te letten, aangezien producten die niet meer houdbaar zijn je huid sneller kunnen irriteren. Je kunt er zelf voor zorgen dat producten zo lang mogelijk houdbaar zijn door ze op de juiste plek, bij normale luchtvochtigheid en op kamertemperatuur, te bewaren en altijd je handen te wassen voor gebruik.

× Stel je vraag via WhatsApp op 06-51208573
(bereikbaar tussen 8.30 – 21.00 uur, in het weekend tussen 10.00 – 20.00 uur).