Overgevoelige huid

Een gevoelige huid reageert sneller en makkelijker dan de normale huid op prikkels van buitenaf, zoals bijvoorbeeld op een weersverandering, een verandering in je huidverzorgingsroutine of de combinatie van huidverzorgingsproducten.

Oorzaak

De natuurlijke beschermlaag van de huid, de huidbarrière, moet na elke prikkel van buitenaf herstellen. Als je last hebt van een gevoelige huid kan het zijn dat de huidbarrière minder goed functioneert of minder snel herstelt dan bij de normale huid. Hierdoor resulteren prikkels vaker in huidreacties, zoals een rode, geïrriteerde, prikkende huid of een trekkerig gevoel.

Verzorging

Als het op het verzorgen van de gevoelige huid aankomt, geldt hoe minder hoe beter. In veel verzorgingsproducten zitten namelijk ingrediënten die snel reacties kunnen opwekken. Als je kiest voor producten die specifiek ontwikkeld zijn voor de (over)gevoelige huid dan heb je de meeste kans dat ze bij jouw huid passen. Deze houden namelijk rekening met de keuze van ingrediënten zodat de kans zo klein mogelijk is dat het een irritatie opwekt. De ingrediënten zijn zo hypoallergeen mogelijk en de producten bevatten kalmerende of ondersteunende ingrediënten. Hypoallergeen betekent dat er zo min mogelijk allergenen in het product zijn verwerkt. Een allergeen is een stof die een allergische reactie van het lichaam uitlokt. Verder worden ingrediënten die potentieel irriterend kunnen zijn voor de gevoelige huid vermeden.

Je kunt daarom het beste producten gebruiken zonder parfum, alcohol en kleurstoffen.

  • Reinigen: Kies een milde reiniger die past bij je huid. Als je kiest voor een reiniger die hypoallergeen en speciaal ontwikkeld is voor de (over)gevoelige huid wordt de kans op een huidreactie kleiner wordt.
  • Crème keuze: Vaak gaat een gevoelige huid gepaard met een vochtarme of droge huid. Door middel van een crème kun je ook de huidbarrière ondersteunen. Kies ook hier voor een crème die speciaal is ontwikkeld voor de (over)gevoelige huid.
  • Extra verzorging: Je kunt als extra verzorging een keer per week een gezichtsmasker gebruiken om de huid te kalmeren en te ondersteunen. Ook hierbij geldt dat het belangrijk is dat het masker speciaal ontwikkeld is voor de (over)gevoelige huid.

Ingrediënten die je wilt hebben

Hierboven werd al beschreven dat het belangrijk is om producten te kiezen die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid. Deze producten bevatten vaak kalmerende of ondersteunende stoffen. Een voorbeeld van een kalmerend ingrediënt is Defensil. Defensil helpt je huid tot rust te komen en kalmeert de huid.

Ingrediënten die je wilt vermijden

Je wilt dus zo min mogelijk allergenen in je huidverzorgingsproducten als je een gevoelige huid hebt. Parfum is een van de meest gevonden allergenen, als je hier een allergie voor hebt ontwikkelt kun je hier een huidreactie van krijgen. Kleurstoffen en parabenen zijn vaker voorkomende allergenen. Verder kan alcohol uitdrogend werken, hierdoor kan het irriterend werken bij een gevoelige huid.

Tips bij de overgevoelige huid

1. Bescherm je huid in de koudere herfst- en wintermaanden door je sjaal niet alleen om je nek maar ook om je wangen te dragen in de buitenlucht.
2. Mocht je op het punt staan om nieuwe producten aan je verzorgingsritueel toe te voegen, dan kun je dit het beste geleidelijk doen. Je kunt met één nieuw product beginnen en dit product eerst twee à drie weken testen. Als je in deze periode geen huidreactie krijgt kun je het volgende product aan je ritueel toevoegen. Op deze manier kun je precies in de gaten houden welk product de oorzaak is van een eventuele irritatie.
× Stel je vraag via WhatsApp op 06-51208573
(bereikbaar tussen 8.30 – 21.00 uur, in het weekend tussen 10.00 – 20.00 uur).
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!