Ingrediënt uitgelicht: Salicylzuur

8 januari 2019 | Ingrediënten

salicylzuur

Salicylzuur wordt veel gebruikt in cosmetica maar wat doet dit ingrediënt nou eigenlijk voor de huid?
Salicylzuur is een Beta Hydroxy zuur (BHA) en wordt gewonnen uit de boomschors van een wilg. Ook is het terug te vinden (in heel lage percentages) in bepaalde voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld paddenstoelen of blauwe bessen. In de natuur gebruiken planten deze stof in hun afweermechanisme, om zich af te weren tegen plantetende dieren en ze gebruiken salicylzuur als natuurlijk conserveermiddel.

Salicylzuur heeft een vet oplosbare werking. Het zorgt ervoor dat de huidvetten, die zich bevinden tussen de cellen in de bovenste laag van de huid verweken en oplossen. Hierdoor kunnen de dode huidcellen makkelijker afschilferen en dit maakt de kans op verstoppingen van de poriën en ontstekingen daarvan kleiner. Wil je meer weten over het ontstaan van onzuiverheden op de huid, klik dan hier (linkje onzuivere huid).

Salicylzuur zit vaak in producten voor de onzuivere huid, om te zorgen dat dode huidcellen makkelijker afschilferen. Hierdoor zullen de poriën minder makkelijk verstoppen. Het percentage salicylzuur in combinatie met het soort product dat wordt gebruikt in de huidverzorging is belangrijk. Een te laag percentage heeft niet het gewenste effect op de huid en een te hoge concentratie kan juist leiden tot irritatie van de huid.

× Stel je vraag via WhatsApp op 06-51208573
(bereikbaar tussen 8.30 – 21.00 uur, in het weekend tussen 10.00 – 20.00 uur).