Kan je huid zonder producten?

9 april 2020 | Algemeen, Droge huid, Gevoelige huid, Gezichtsreinigers, Ingrediënten, Normale huid, Vraag

Sommige mensen gebruiken geen producten, anderen hebben een kast vol. Maar wat is nu eigenlijk het best voor je huid?

We zien het regelmatig voorbij komen op onze Facebook, als antwoord op een poll of we krijgen gewoon een berichtje dat ongeveer zo gaat: “ik gebruik helemaal niks, al 50 jaar niet en mijn huid is perfect. Ik koop al die dure producten niet. Gewoon puur natuur, dat is het best!”. Aan de andere kant krijgen we ook een hoop mailtjes en reacties die ongeveer zó gaan: “Wow, dit is geweldig! Mijn huid is zo erg verbeterd. Ik kan nooit meer zonder!”. Dat is dan weer het andere uiterste!

In deze blog gaan we daar dieper op in, want wat is nu eigenlijk het beste voor je huid? En maakt het uit wat je allemaal gebruikt? Kan je ook ‘gewoon’ helemaal niks gebruiken?

Kan je huid zonder?
Ja. Je huid kan zonder producten, je huid blijft dan gewoon functioneren. Net als de andere organen, houdt een gezonde huid zichzelf in balans. Zoals ook je hart, lever en longen zichzelf gezond houden. Met de huid is echter iets bijzonders aan de hand. We verwachten namelijk een hoop meer van de huid dan van onze andere organen! De functie van de huid is om ons te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals kou, ziekteverwekkers, vuil en zonlicht. Wat wij verwachten is dat een mooie, zuivere, stralende en egale huid, die lekker ruikt. Daarvoor dienen verzorgingsproducten. Als we die gebruiken, voelen we ons schoon en fris en hebben meer zelfvertrouwen.

“Maar ik gebruik helemaal niets!”
Dat is super! Dan heb je waarschijnlijk een hele fijne, makkelijke huid. Veel mensen zouden met je willen ruilen. Niets gebruiken is helaas niet voor iedereen weggelegd. Als je bijvoorbeeld eczeem of een zeer droge huid hebt, heeft je huid wel echt een product nodig. Goede producten kunnen de beschadigde of ontbrekende huidbarrière aanvullen en de huid kalmeren en herstellen.
Kan je dan in andere gevallen de natuur zijn gang laten gaan? Liever niet. Tegenwoordig wordt de huid van mensen blootgesteld aan factoren waar we onszelf niet goed genoeg tegen kunnen beschermen. Voorbeelden zijn dagelijks douchen, meerdere keren per dag handen wassen, in verwarmde ruimtes zitten en op zonvakantie gaan. Dit soort dingen hebben allemaal invloed op onze huidconditie. Vooral tegen UV-licht kan een lichte huid zichzelf maar beperkt beschermen. Gebruik dus, ook als je verder helemaal niks gebruikt, wel een zonnebrand! 

Mijn oma zegt altijd dat die rommel helemaal niet goed voor je is.
Ze heeft een punt! Vroeger was huidverzorging en make-up van een hele andere kwaliteit dan nu. Van zware metalen voor een gelijkmatige teint tot radioactieve stoffen voor een glow (ja, echt!), sommige producten van vroeger wil je nu écht niet meer op je huid smeren. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale lijsten met toegestane stoffen. Alle stoffen die zijn toegestaan zijn onderzocht en veilig bevonden. Zit er een stof in je product die niet is toegestaan? Dan mag het product niet in Europa verkocht worden. Wil je er dus zeker van zijn dat je geen “rommel” op je gezicht smeert, bestel dan alleen producten van binnen Europa.

Hoe kies ik dan de goede producten?
Stay tuned, dit komt in de volgende blog aan de orde!

Conclusie
Het antwoord op de vraag of je producten ‘moet’ gebruiken ligt aan je perspectief, beoordeel je je huid op puur functioneel, anatomisch niveau, dan hoef je op een gezonde huid niks te gebruiken. Je huid blijft het gewoon doen, ook al heb je nooit een druppel crème gesmeerd. Heb je iets andere verwachtingen van je huid en vind je het fijn om jezelf te verzorgen? Dan wil je misschien wel een reiniger gebruiken die je huid fris en schoon maakt, een scrub die dode huidcellen verwijdert een crème die je huid zacht maakt en rimpeltjes vermindert! Ieder z’n ding, zolang je maar luistert naar je huid. 

Heb je meer vragen over je huid of huidverzorging? Of vind je dit een leuk onderwerp en wil je er meer over weten? Stuur dan een berichtje naar [email protected].

× Stel je vraag via WhatsApp op 06-51208573
(bereikbaar tussen 8.30 – 21.00 uur, in het weekend tussen 10.00 – 20.00 uur).
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!