Hoe beïnvloedt een zwangerschap je huid?

10 augustus 2017 | Vraag

Online spreekuur Dr. Van der Hoog – Hoe beïnvloedt een zwangerschap je huid?

Regelmatig heeft Dr. Van der Hoog zijn ‘online spreekuur’ om hier al jullie vragen te beantwoorden. Vandaag geeft Dr. Van der Hoog uitgebreid antwoord op de volgende vraag

Hoe beïnvloedt een zwangerschap je huid?

Tijdens je zwangerschap verandert je hormoonhuishouding, wat een invloed kan hebben op je huid. De mate waarin dit gebeurt is per persoon verschillend. De ene persoon merkt niet of nauwelijks verandering aan de huid terwijl dit bij andere wel merkbaar kan zijn. Omdat hormonen niet bij iedereen dezelfde invloed hebben, is er niet een standaard verandering van de huid die optreedt. Zo kan de huid tijdens je zwangerschap droger en gevoeliger worden maar kun je ook meer last van puistjes en onzuiverheden krijgen.

Ook bepaalde huidaandoeningen zoals psoriasis of rosacea kunnen veranderen door je zwangerschap. Zo kun je meer maar ook juist minder last krijgen van je huidaandoening. Mocht je huidaandoening erger worden dan is het verstandig om dit te bespreken met je huisarts.

Ontzwangeren en je huid

Ook na je zwangerschap kunnen zwangerschapshormonen je huid blijven beïnvloeden. Het duurt namelijk gemiddeld 9 maanden na je zwangerschap voordat de hormonen weer op het niveau zijn van voor de zwangerschap, hierbij maakt het niet uit of je borstvoeding geeft of niet.

Over het algemeen zal je huid na het ontzwangeren weer hetzelfde zijn als voor je zwangerschap. Wanneer dit niet gebeurt kun je hierover contact opnemen met je huisarts. Mocht je huid tijdens je zwangerschap veranderen dan is het belangrijk om je huidverzorging hierop aan te passen. Luister goed naar je huid en probeer met andere producten of een andere routine de balans van je huid weer te herstellen. Soms betekent dit dat je minder producten gaat gebruiken dan je voorheen deed.

× Stel je vraag via WhatsApp op 06-51208573
(bereikbaar tussen 8.30 – 21.00 uur, in het weekend tussen 10.00 – 20.00 uur).