Reinigen van de huid

24 september 2017 | Gezichtsreinigers

Reinigen en huid - Dr. Van der Hoog

De meeste mensen reinigen elke dag hun huid. Dit kan en gebeurt op verschillende manieren. Hoe je je huid het beste kunt reinigen is namelijk afhankelijk van je huidtype. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk precies als je je huid reinigt? En wat zou er moeten gebeuren als je dit op de, voor jou, juiste manier doet? We leggen het je uit!

Huidbarrière

Voordat je precies begrijpt wat er gebeurt als je je huid reinigt is het goed om te weten hoe je huid eigenlijk in elkaar zit. Dit vatten we kort voor je samen.

Het beschermen van je lichaam tegen invloeden van buitenaf is een van de belangrijkste functies van je huid. De verschillende onderdelen van de huid die deze beschermlaag vormen worden samen de huidbarrière genoemd. Deze barrière bestaat uit de talg, de flora, je immuunsysteem en een lipidenlaag. Deze lipidenlaag ligt als een soort cement tussen de cellen van de opperhuid en vormt zo een bijna ondoordringbare laag. Als deze laag niet op de juiste manier wordt verzorgd kan het zijn dat de laag wordt aangetast waardoor deze wel doordringbaar wordt. En wat houdt dat in? Stoffen van buitenaf kunnen makkelijker binnenkomen. Máár ook stoffen van binnenuit kunnen makkelijker het lichaam verlaten. Denk bijvoorbeeld aan vocht. In de huid is vocht opgenomen. Wanneer te veel vocht verdampt uit de huid, wordt de huid droog.

Reinigen en de huid

Het is belangrijk dat je dagelijks je huid reinigt. Voor iedereen is het verschillend op welke manier je dit het beste kunt doen. Maar het belang van reinigen is voor iedereen hetzelfde. Gedurende de dag komt de huid in aanraking met vuil. Er bestaan grofweg twee soorten ‘vuil’ die je elke dag van je huid wil verwijderen. Wateroplosbaar vuil en vetoplosbaar vuil. Wateroplosbaar vuil kan makkelijk worden afgespoeld met water. Voorbeelden van wateroplosbaar vuil zijn zouten van je zweet en sommige componenten uit huidverzorgingsproducten. Wanneer je je wast met lauwwarm tot warm water kunnen voor een groot deel ook lichaamseigen stoffen afgespoeld worden. Denk bij lichaamseigen stoffen ook aan de vettige stoffen zoals talg en een deel van de lipidenlaag. Deze zullen door het warme water in kleine delen vloeibaar worden waardoor deze voor een deel afgespoeld kunnen worden door middel van water. Vetoplosbaar vuil kan niet zomaar door water worden afgespoeld. Denk hierbij aan make-up zoals foundation, crèmes en overtollig talg. Deze vettere vormen van vuil kunnen het beste van de huid worden verwijderd door middel van een reiniger.

Waar moet je op letten bij reinigen?

Het is nu duidelijk wat er precies gebeurt wanneer je je huid reinigt. Maar wat moet je vooral niet doen? Als het om reinigen gaat is het vooral belangrijk om te luisteren naar je huid. Elke huid is namelijk anders en moet op een andere manier gereinigd worden. Het verkeerd reinigen van je huid kan vervelende gevolgen hebben. Zo moet je er altijd voor zorgen dat je je huid niet reinigt met heet water. Hoe langer en meer je je huid reinigt met te heet water, hoe meer van je lipidenlaag je kunt verwijderen. Hierdoor raakt de huidbarrière uit balans. Bij een normale huid is de barrière in staat om dit evenwicht te herstellen, maar bij een huidbarrière die minder goed functioneert, bijvoorbeeld bij huidaandoeningen of een gevoelige huid, dan kan dit de huid nog meer uitdrogen. Bij de keuze van een reiniger is het belangrijk om voor een milde reiniger te kiezen. Een reiniger zal in het algemeen ook invloed hebben op de huidbarrière. Deze zijn juist gemaakt om ook de vettige stoffen te verwijderen en hebben dus ook invloed op de huidbarrière. Hoe milder de reiniger, hoe minder invloed deze heeft op de huidbarrière. Omdat elke huid anders is, kan dit per persoon verschillen.

Daarnaast is het per huid verschillend hoe vaak je je huid het beste kunt reinigen. De een kan wel tweemaal per dag een reiniger gebruiken. De ander kan hierdoor sneller een droge huid krijgen. Het is daarom goed om in de gaten te houden hoe jouw huid reageert. Probeer hierbij niet direct verschillende producten te introduceren maar laat je huid eerst wennen aan de producten. Als je een droog en trekkerig gevoel hebt na het reinigen is het belangrijk om te luisteren naar je huid. Kijk hoe je eventueel je routine kan aanpassen en zoek een milde reiniger die bij je past.

× Stel je vraag via WhatsApp op 06-51208573
(bereikbaar tussen 8.30 – 21.00 uur, in het weekend tussen 10.00 – 20.00 uur).