Tekenen en fases van huidveroudering

4 oktober 2017 | Huidveroudering

Tekenen en fases van huidveroudering - Dr. Van der Hoog

Huidveroudering, iedereen krijgt hier op den duur mee te maken. Huidveroudering kun je niet tegengaan maar je kunt het proces wél vertragen door middel van de juiste huidverzorging en bescherming. Maar waarom ontstaan er na verloop van tijd eigenlijk rimpels in je huid? In deze blog vertelt Dr. Van der Hoog wat er precies gebeurt met je huid naarmate je ouder wordt.

Alle cellen in je lichaam doorlopen een verouderingsproces door de jaren heen, niet alleen je huid. Je gehele lichaam wordt ouder maar dit is vaak alleen zichtbaar aan je huid. In je huid kunnen op den duur fijne lijntjes en rimpels ontstaan.

Start verouderingsproces

Dit verouderingsproces start ongeveer na 20 jaar. Na 20 jaar is de huiddikte maximaal. Nadat de huid deze maximale dikte heeft bereikt worden de drie lagen van de huid langzamerhand weer dunner. Dit proces is heel normaal. De huid wordt hierdoor op den duur minder vol. Hier zie je in eerste instantie niets van.

Wat gebeurt er nog meer?

Je huidlagen worden dus langzamerhand dunner. Maar er gebeurt meer: de elasticiteit en de stevigheid van je huid nemen af. Dit zorgt voor de bekende fijne lijntjes en rimpels. Dit komt doordat je lichaam minder collageen en elastine produceert naarmate je ouder wordt. In eerste instantie worden fijne lijntjes zichtbaar. Later ontstaan rimpels en uiteindelijk diepe rimpels. Naast rimpels kunnen ook pigmentvlekken ontstaan. Dit komt doordat de hoeveelheid pigmentvormende cellen in de huid afneemt. Hierdoor kan er oneven pigmentatie ontstaan.

Gevoeligere huid

Naast de zichtbare pigmentvlekken, fijne lijntjes of rimpels kan de huid ook gevoeliger worden. Dit kan worden veroorzaakt doordat de huidbarrière minder goed functioneert. Bijvoorbeeld omdat deze droger wordt.  De huid herstelt zich dan minder snel waardoor het gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. Een gevoelige huid is daarom sneller geïrriteerd en kan ook gevoeliger zijn voor de ontwikkeling van allergieën.

Gedurende je ouder wordt kan er dus een heleboel veranderen in je lichaam en je huid. Dit proces is per persoon verschillend. Bij de één start het eerder en verloopt het sneller dan bij de ander. Huidveroudering kun je niet tegengaan maar je kunt het proces wel vertragen door middel van de juiste huidverzorging en bescherming. Benieuwd? In de volgende blog vertellen we meer over de verzorging bij huidveroudering. Wil je nu meer lezen? Neem dan alvast een kijkje op onze website.

 

× Stel je vraag via WhatsApp op 06-51208573
(bereikbaar tussen 8.30 – 21.00 uur, in het weekend tussen 10.00 – 20.00 uur).