Tips & tricks bij jeugdpuistjes

3 januari 2019 | Onzuivere huid

Jeugdpuistjes - Dr. Van der Hoog

Wanneer je last hebt van onzuiverheden is het begrijpelijk dat je hier wat aan wil doen. Die vervelende witte en/of rode bultjes en zwarte stipjes op je gezicht kunnen je behoorlijk onzeker maken. Daarom geven wij jou wat tips en tricks om ervoor te zorgen dat jij jouw huid met onzuiverheden zo goed mogelijk verzorgt en de kans op uitbreiding zo klein mogelijk maakt. Een onzuivere huid wordt gekenmerkt door puistjes, mee-eters en verwijde poriën. De onzuiverheden komen vaak voor op het voorhoofd, neus, de kin maar kunnen ook voorkomen op de wangen, hals, schouders, rug en decolleté. Ongeveer 85% van pubers en jong volwassenen heeft last van onzuiverheden. Bij de meeste mensen wordt het veroorzaakt door de hormonale invloeden die er rondom de puberteit spelen. Wil je meer weten over de oorzaken en verzorging van een onzuivere huid klik dan even hier.

Tip 1: Let op de ingrediënten
Wanneer je producten aanschaft voor de onzuivere huid let dan vooral op de ingrediënten die erin zitten. Wij raden producten aan waar o.a. het ingrediënt salicylzuur in verwerkt is. Salicylzuur heeft een vet oplossende werking, hierdoor kan het afschilferingsproces ondersteund worden en kan het helpen het aantal puistjes/onzuiverheden te verminderen. Maar vergeet ook niet om de onzuivere huid te hydrateren en beschermen, dit kan o.a. met de ingrediënten glycerine en panthenol.

Tip 2: Luister naar je huid
Wanneer je een product op je huid aanbrengt en je voelt dat je huid meteen gaat prikken, pijn gaat doen, rood en geïrriteerd aanvoelt, dan geeft jouw huid eigenlijk al aan dat dit product niet geschikt is voor je huid. Wij raden aan om meteen te stoppen met het gebruik van dit product en een ander passend product te zoeken.

Tip 3: Let op bij het reinigen
Bij het reinigen van de huid bestaan er 2 soorten “vuil” die verwijderd moeten worden. Het eerste is wateroplosbaar vuil, deze lost makkelijk op in water en kan dus ook gemakkelijk afgespoeld worden. Zorg ervoor dat het water waarmee je je gezicht wast, niet te warm is. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je teveel talg en huidvetten afspoelt, waardoor je huid juist droog kan worden en er door stimulatie van de talgproductie meer puistjes/onzuiverheden kunnen ontstaan.
Het tweede soort vuil is vet oplosbaar vuil, zoals bijvoorbeeld het alledaagse vuil wat je gezichtshuid tegen komt, restjes crème, make-up en overtollige talg. Hierbij heb je meestal hulp nodig in de vorm van een reiniger. Reinig je huid altijd met een milde en het liefst zeepvrije reiniger. Het is belangrijk dat je niet te vaak en te lang de huid reinigt. Gebruik bij het droogmaken van jouw huid, altijd een zachte en schone handdoek.

Tip 4: Afblijven
Iedereen weet dat het ontzettend moeilijk is om van die vervelende puistjes en onzuiverheden af te blijven. Toch adviseren wij om dit echt te doen! Het is belangrijk dat je puistjes niet uitknijpt of open krabt. Als je dit doet zal het onstekingsproces langer blijven bestaan, wat de kans op littekens en pigmentvlekken aanzienlijk vergroot. Ook zul je de puistjes en de roodheid hierdoor langer zien en kunnen de onzuiverheden zich juist gaan uitbreiden. Wanneer je graag wil dat de puistjes minder zichtbaar worden, is een bezoekje aan de huidtherapeut of schoonheidsspecialiste een goed idee. Zij kan om de paar weken een huidhygiëne behandeling bij jou uitvoeren waarbij ze ook de puistjes en onzuiverheden op een verantwoorde manier zal behandelen.

Voeding en acne:
Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de relatie tussen eten en acne.  Het lijkt dat er een relatie is (met name met melk- en suikerhoudende producten), maar het is te vroeg om harde conclusies te trekken. Dus luister naar je huid: merk je dat je na het eten en of drinken van een bepaald voedingsmiddel een toename van onzuiverheden krijgt, stop daar dan een tijdje mee en kijk of de onzuiverheden verminderen.

× Stel je vraag via WhatsApp op 06-51208573
(bereikbaar tussen 8.30 – 21.00 uur, in het weekend tussen 10.00 – 20.00 uur).
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!