Wintersport en je huid

18 februari 2020 | Algemeen, Droge huid, Geen categorie, Gevoelige huid, Normale huid, Tip, Vochtarme huid, Zonlicht

De ideale omstandigheden voor jou? Zon, sneeuw en veel gezelligheid! Zijn dit ook de ideale omstandigheden voor je huid?
De ideale omstandigheden?
Helderblauwe lucht, krakende sneeuw en een heerlijk zonnetje! Dat is de perfecte wintersport. Wintersport is voor veel mensen de leukste manier om sport en ontspanning te combineren. Maar wat is nu het effect van dit type vakantie op de huid? En hoe moet je je huid verzorgen op grote hoogte?

Hoogte
Hoe hoger je verblijft, hoe lager de luchtdruk. Als de luchtdruk lager is, adem je met dezelfde hoeveelheid lucht minder zuurstof in. Je lichaam zal zich dan aanpassen om meer zuurstof te kunnen opnemen. Dit gebeurt door het aanmaken van rode bloedlichaampjes. Als je weer terug in Nederland bent heb je (wanneer je naar een hoog skigebied bent geweest) meer rode bloedlichaampjes en kunnen je spieren en huid van meer zuurstof worden voorzien! Dit uit zich in huid die beter doorbloedt is en meer straalt. Hello Glow dus!

Kou
Als de buitentemperatuur laag is, zal je lichaam er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je niet afkoelt. De eerste maatregel is dat je kleine vaatjes dichtgaan (de haarvaatjes). Dit merk je vaak op de plekken die het verst van je hart afliggen: tenen, vingers, oren, neus! Daarom moet je goede sokken, handschoenen en een muts of oorwarmers dragen. Doordat de vaatjes dichtgaan, worden je handen, voeten en gezicht niet alleen sneller koud, maar krijgen ze ook minder voedingsstoffen aangevoerd. Hierdoor kan de huid schraal en dof worden. Denk dus ook zeker aan lekkere hand- en voetencrème. Daarnaast kun je een lekker voedende crème meenemen, om je huid ’s avonds te verzorgen, zoals onze hypoallergene nachtcrème. Deze is geschikt voor de schrale en gevoelige huid.

 

Zon
Doordat je op grote hoogte bent, soms zelfs boven het wolkendek, en de hele dag buiten bent is het echt een MUST om SPF50 aan te brengen. Ook als je niet snel verbrandt of geen lichte huid hebt. De zon is echt heel fel en de sneeuw weerkaatst het zonlicht ook nog eens waardoor je aan dubbel zo veel straling blootstaat. Schaf elk jaar een nieuwe verpakking zonnebrand aan om er zeker van te zijn dat deze nog goed werkt. Er zijn geen excuusjes om geen zonnebrand te gebruiken!

Inspanning
Door inspanning krijg je het vaak warm, en zal je lichaam juist proberen af te koelen! Dit gebeurt door zweten of door uitzetting van de bloedvaten. Hierdoor krijg je een rode kleur. Omdat het vaak koud is buiten, verlies je de warmte gelukkig snel. Kies voor speciale skikleding die lichaamsvocht (zweet) goed afvoert maar warmte vasthoudt. Dan krijg je het niet koud en blijft je huid droog!

Alcohol
Apres-ski is een vast onderdeel van wintersport en terecht want het is hartstikke leuk! De effecten van alcohol op de huid zijn echter minder leuk. Alcohol zorgt ervoor dat de huid uitdroogt waardoor je een grauwe tint krijgt. Daarnaast zorgt feesten tot in de vroege uurtjes ervoor dat je minder uitgerust bent, waardoor je er moe uitziet. Wat je het beste kunt doen is na het skien of snowboarden eerst een groot glas water of vruchtensap drinken. Je kunt beter je dorst stillen met water dan met een alcoholische drank. Als je snakt naar wat zoets kun je vruchtensap of sportdrank nemen om vocht en glucose weer aan te vullen. Dat scheelt al weer één consumptie 😉

Samenvatting
Zoals je hebt kunnen lezen, heeft wintersport wel invloed op de huid. Door je huid wanneer je buiten gaat goed te beschermen (tegen UVstraling en uitdroging), niet te veel alcohol te drinken en je huid ’s avonds lekker in te smeren komt het gelukkig helemaal goed! En verder: lekker genieten! Dat is tenslotte het belangsrijkst!

Heb je meer vragen over je huid of huidverzorging? Stuur dan een berichtje naar [email protected].

× Stel je vraag via WhatsApp op 06-51208573
(bereikbaar tussen 8.30 – 21.00 uur, in het weekend tussen 10.00 – 20.00 uur).
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!