Ingrediënt uitgelicht: Ethylhexyl Stearate

Op de ingrediëntenlijst van verzorgingsproducten staan vaak lange en ingewikkelde namen. In deze blog nemen we de tijd om één ingrediënt verder uit te lichten. Wat is het? Hoe werkt het? En hoe komen wij er aan? Dit lees je allemaal in deze blog.Deze week: Ethylhexyl Stearate.

 

Wat is het?


Ethylhexyl Stearate vind je in bijna al onze maskers als tweede of derde ingrediënt, bijvoorbeeld in het hyaluronzuurmasker en het avocadomasker. De stof staat geregistreerd in de categorie “emollients”. Emollient is een Engels woord en laat zich het best vertalen als “verzachter” of “verzachtend middel”.


Waar komt het vandaan?


De stof ethylhexyl stearate is van plantaardige oorsprong. De grondstof om het te maken komt uit kokosolie, palmpitolie of koolzaadolie. Het ingrediënt wordt met behulp van een scheikundig proces verrijkt met een alkyl groep. Hierdoor ontstaat een stof die alle goede eigenschappen van de oorspronkelijke vette stof heeft, maar lichter en luchtiger aanvoelt en makkelijker smeert.

Werking


Omdat het de oorspronkelijke eigenschappen van de plantaardige olien nog bevat, is ethylhexyl stearate verzachtend voor de droge huid. Het helpt de huid te voorzien van een beschermend laagje waardoor vocht niet uit de huid kan verdampen. Het effect blijft doorwerken, ook nadat het product verwijderd is. Daarom is het zo geschikt voor in maskers. Het verzachtende effect blijft wel drie dagen doorwerken op de huid.

Je vindt de stof ook in de Hydra Balance producten. De 24H Moisture gelcream die speciaal is ontwikkeld om extra lang te hydrateren en de huidhydratatie op molecuulniveau na te bootsen. Ook het Green Caviar Boost serum bevat ethylhexyl stearate zodat de huid nog meer vocht vast kan houden.