Ingrediënt uitgelicht: Cetearyl alcohol

Op de ingrediëntenlijst van verzorgingsproducten staan vaak lange en ingewikkelde namen. In deze blog nemen we de tijd om één ingrediënt verder uit te lichten. Wat is het? Hoe werkt het? En hoe komen wij er aan? Dit lees je allemaal in deze blog.

Deze week: Cetearyl Alcohol.

Soorten alcohol

Soms komen er vragen van oplettende gebruikers, die zich zorgen maken omdat er alcohol op de ingrediëntenlijst staat. Een voorbeeld hiervan is cetearyl alcohol en deze zie je in de ingrediëntenlijst van bijna al onze crèmes staan. Het staat hoog in de ingrediëntenlijst, wat betekent dat een aanzienlijke hoeveelheid hiervan in onze producten zit. Des te belangrijker om ook de werking van deze basisstoffen eens toe te lichten. Graag leggen we in deze blog het verschil uit tussen verschillende vormen van alcohol en hun werking in huidverzorgingsproducten.

Samenstelling

Alcoholen vormen een groep stoffen die onderling erg kunnen verschillen. De ene soort alcohol heeft andere eigenschappen en functies dan een andere.

Herkomst

Cetearyl alcohol is een samengestelde alcohol. Het bestaat uit cetyl alcohol en stearyl alcohol. In onze producten zit een cetearyl alcohol die helemaal plantaardig is en wordt gewonnen uit kokosnoot- en palmpittenolie.

Werking

In een product zorgt het ervoor dat je vet en water kunt mengen. Hierdoor kun je een crème maken die licht smeert, maar toch de goede eigenschappen van vet in zich heeft. Het vult namelijk de huideigen lipidenlaag aan en voorkomt dat water uit de bovenste huidlaag kan verdampen. 

Functie

Daarnaast is cetearyl alcohol een veilige stof. Dat betekent dat maar weinig mensen allergisch hierop reageren en dat de stof zelf ook niet snel reageert met andere stoffen. Hierdoor is het te gebruiken in bijna alle crèmes en vormt het een goede en stabiele basis. Cetearyl alcohol heeft ook een invloed op de textuur van een product. In onze crèmes zorgt het ervoor dat het product prettig uitsmeert.

Andere soorten alcohol

De vorm van alcohol die mensen niet graag in verzorging zien, is een alcohol die door vergisting van suikers wordt gemaakt. Dit is een heel ander proces en levert daarom ook een hele andere stof op. Deze vorm van alcohol wordt gebruikt om bacteriën te doden of de huid te ontvetten. In sommige gevallen is dit wel wenselijk, maar voor een hydraterend product is het wat minder geschikt.

Afsluiting

Heb je meer vragen over je huid of huidverzorging? Stuur dan een berichtje naar info@drvanderhoog.nl.