Puistjes uitknijpen? Niet doen!

Oh nee, een pukkel!

Bijna iedereen die wel eens een puistje heeft gehad kent het dilemma: uitknijpen, of laten zitten? Het voelt niet fijn om met een joekel van een puist rond te lopen en al helemaal niet als je die dag iets belangrijks op het programma hebt staan. Toch is het beter om je puistjes niet uit te knijpen. Wij leggen je uit waarom!


De gevolgen van puistjes uitknijpen

  • Wanneer je een puist uitknijpt, gebeuren er twee dingen:
    Je doorbreekt de huidbarrière. Omdat door grote druk te zetten aan beide kanten van de puist het vuil nergens anders heen kan dan naar boven, scheurt de huid letterlijk open. Als gevolg hiervan ontstaat een wondje. Dit wondje zal moeten genezen. Omdat je nu een wondje hebt gecreëerd, waar ook nog restjes van de inhoud van de puist inzitten zal de genezing langzamer gaan. Bovendien krijg je een korstje, waardoor het vuil van de puist nog moeilijk weg kan. Gevolg is dat je vaak een nieuw puistje krijgt op dezelfde plek.
  • Door het drukken, duwen, wrijven en pulken aan de huid stimuleer je de doorbloeding. Hierdoor krijg je meer roodheid en zwelling. Dit valt vaak meer op dan het puistje zelf.

 

Je huid door puistjes uitknijpen

Als je vaak puistjes uitknijpt en aan je huid zit, krijg je een soort vicieuze cirkel. Er ontstaan steeds nieuwe wondjes, puistjes en rode plekjes en de huid oogt heel onrustig. Omdat je je zo bewust bent van je huid ga je elke keer opzoek naar nieuwe puistjes en bultjes en je maakt het zo eigenlijk erger.


Oké, maar wat moet je dan wel doen, als je niet met een pukkel wil rondlopen?

Advies van de huidtherapeut

Het allerbelangrijkst is je huid tot rust laten komen. Spreek met jezelf af dat je minstens één week niet aan de puistjes zit. Om opkomende puistjes te onderdrukken gebruik je bijvoorbeeld de ClearSkin Cleansing lotion (tot 25 jaar) of de Clear Beauty Deep Cleanser (vanaf 25 jaar). Voor het vervagen van bestaande plekjes kun je de ClearSkin Scrubgel gebruiken en om de huid te kalmeren en matteren de Clear Beauty Soothing Cream. 


Puistjes camoufleren

Toch een puistje? Gebruik een concealer of stipje foundation. Deze zijn in allerlei kleuren te koop en kunnen door jongens en meiden gebruikt worden. Het is wel belangrijk dat je huid ’s avonds goed schoonmaakt. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de ClearSkin Face wash. Deze verwijdert vuil/make-up en overtollig talg. Zo ga je met een schoon gezicht naar bed en kan de huid ’s nachts herstellen.


Professioneel advies

Heb je nou echt veel last van je puistjes of heb je acne? Maak dan eens een afspraak bij de huisarts. Er zijn diverse behandelmogelijkheden. Je kunt bij de huisarts ook aangeven dat je het moeilijk vindt om van je huid af te blijven. De huisarts kan je dan doorverwijzen naar een huidtherapeut, die op professionele wijze je huid schoonmaakt om de onzuiverheden te verminderen.
 

Samenvatting


We hopen dat je deze blog leuk en duidelijk vond om te lezen! Wil je meer informatie of heb je een specifieke vraag? Neem dan contact op met de huidtherapeut van Dr. Van der Hoog. Dit kan via e-mail naar info@drvanderhoog.nl