Natuurlijke huidverzorging

Natuurlijke producten zijn een trend. Ze zijn goed voor je huid en voor de planeet. Toch? In onze nieuwe blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over natuurlijke producten. Zijn natuurlijke producten beter voor de huid? En zijn Dr. Van der Hoog producten eigenlijk natuurlijk? Dat lees je in de blog!

Wat is een natuurlijk ingrediënt?

Er bestaat niet zoiets als een 100% natuurlijk ingrediënt. Alle stoffen uit de natuur worden bewerkt om geschikt te maken voor gebruik in huidverzorging. Dat is maar goed ook want stoffen uit de natuur kunnen verontreinigd zijn en verschillen in kwaliteit. Bovendien kunnen veel stoffen niet rechtstreeks uit de natuur gehaald worden, omdat ze niet voorkomen in de vorm waarin ze nodig zijn. Bijvoorbeeld amandelolie en olijfolie worden verkregen door een door mensen ontwikkeld proces. Deze stoffen worden vaak wel gezien als natuurlijk. 

Wat is een natuurlijk product?

Een natuurlijk product is een product wat bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Soms staat er op de verpakking hoeveel procent van het product uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Helaas zegt dat niet zoveel omdat je niet weet welke definitie de fabrikant hanteert voor ‘natuurlijk’. Veel producten bestaan bovendien voor een groot deel uit water, wat ook een natuurlijk ingrediënt is. Hierdoor ligt het percentage natuurlijke ingrediënten al snel hoog. Een slim trucje dus!

Zijn Dr. Van der Hoog producten natuurlijk?

Dr. Van der Hoog maakt altijd gebruik van werkstoffen uit de natuur. Dit past bij onze filosofie en is de basis van ons merk. Het merk is opgericht door de inmiddels overleden dhr. Pieter Henricus van der Hoog die de hele wereld over reisde op zoek naar de beste plantaardige ingrediënten om huidproblemen op te lossen. De overige ingrediënten die in crèmes en reinigers zitten zijn bij ons deels van natuurlijke oorsprong en deels synthetisch. Sommige stoffen zijn lastig uit de natuur te halen of zijn van onbetrouwbare kwaliteit. In dat geval is het beter om voor synthetisch geproduceerde stoffen te kiezen! Deze zijn zeker veilig, altijd beschikbaar en in sommige gevallen ook goedkoper!

Zijn natuurlijke ingrediënten of natuurlijke producten beter voor de huid?

Nee, natuurlijk betekent niet dat producten mild of goed zijn voor de huid. Er komen in de natuur ook schadelijke of vieze stoffen voor.

Wat is het verschil tussen natuurlijke en synthetische stoffen?

Natuurlijke stoffen hebben een oorsprong in de natuur en synthetische stoffen worden door mensen gemaakt. Het is ook mogelijk om stoffen die voorkomen in de natuur exact na te maken. Je hebt dan wel de voordelen van de stof maar niet de nadelen zoals milieubelasting, een proces om stoffen geschikt te maken voor consumptie, mogelijke verontreiniging en kwaliteitsverschil. De stof heeft dan een synthetische oorsprong maar is op molecuulniveau gelijk aan de natuurlijke variant. Een voorbeeld hiervan is het hyaluronzuur dat wij gebruiken!

Is natuurlijke huidverzorging hetzelfde als vegan huidverzorging?

Nee, vegan betekent dat er geen dierlijke ingrediënten zijn gebruikt. Voorbeelden van natuurlijke ingrediënten die niet vegan zijn, zijn bijenwas, wolvet (lanoline) en sommige alcoholen of vitamines. Ingrediënten die afkomstig zijn van planten, bloemen en bomen zijn wel vegan. Maar let op, het is niet te zien aan de stofnaam wat de oorsprong is! Alle Dr. Van der Hoog producten zijn vegan, op het honingmasker na.

Is natuurlijke huidverzorging hetzelfde als biologische huidverzorging?

Nee, biologische producten moeten aan uitgebreide wettelijke eisen voldoen. Zulke regels zijn er niet voor natuurlijke producten of ingrediënten.