Surfactants

Op de ingrediëntenlijst (INCI) die op alle cosmeticaverpakkingen verplicht staat, kun je precies zien wat er in een product zit. Sommige stoffen hebben lange en ingewikkelde namen. Het kan lastig zijn om deze te begrijpen. In deze blogserie leggen we daarom meer uit over een aantal ingrediënten. Deze week: Surfactants.

Heb je na het lezen van de blog nog vragen? Laat het ons dan vooral weten, dan voegen we graag meer informatie toe!

Wat zijn surfactants?

Het woord surfactant is een samenstelling van drie engelse woorden: surface-active agent. Dit kun je vertalen als: oppervlakte-actieve stof. Dit soort stoffen verlagen de oppervlaktespanning van een vloeistof. Als de oppervlakte spanning lager wordt, kunnen andere stoffen makkelijker in de vloeistof dringen. Één van deze stoffen is lucht. Doordat lucht en vloeistof gemengd raken, ontstaat er schuim. Andere stoffen die de vloeistof binnendringen zijn vet en vuil. Dit is de reinigende werking van surfactants. Een te veel aan surfactants is geassocieerd met een uitdrogende werking. Een voorbeeld hiervan is afwasmiddel, wat speciaal is samengesteld om zo veel mogelijk vuil en vet uit je vaat aan het water te binden.

Welke soorten surfactants zijn er?

Er zijn heel veel verschillende surfactants, alleen al binnen de cosmetica-industrie (hieronder vallen ook persoonlijke hygiëne artikelen zoals zeep, deodorant en shampoo) worden er meer dan 3000 gebruikt. De bekendste zijn wellicht Sodium Lauryl Sulphate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES).
Deze stoffen hebben een schuimende en ontvettende werking. Veel mensen denken dat deze stoffen irriterend werken maar dat is niet zo. Het is wel zo dat ze de huidbarrière aantasten door huideigen vetten weg te spoelen, waardoor ándere stoffen de huid kunnen irriteren. Ze maken de huid dus gevoeliger maar irriteren zelf niet.

Welke surfactants gebruikt Dr. Van der Hoog?

In de Dr. Van der Hoog producten vindt je nooit SLS of SLES. Wij maken gebruik van mildere surfactants zoals Cocamidopropyl Betaine of Decyl Glucoside.
Dit type surfactants is zacht voor de huid en vermindert juist de kans op huidirritatie.

Afsluiting

Wil je dat we nog dieper ingaan op surfactants? Of een specifiek ingrediënt bespreken? Laat het ons dan vooral weten!

Samenvatting

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er verschillende soorten surfactants! Wil je hier nou nog meer over weten of vind je bepaalde delen nog niet goed uitgelegd? Laat het dan vooral weten! Ook voor vragen over je huid of huidverzorging kun je natuurlijk een berichtje sturen! Stuur al je vragen en opmerkingen naar info@drvanderhoog.nl.