Een droge huid vs een vochtarme huid

Een droge huid vs een vochtarme huid

Veel mensen halen een droge huid en een vochtarme huid door elkaar, toch is dit niet helemaal hetzelfde. In deze blog zullen we proberen het verschil zo duidelijk mogelijk uit te leggen! Kom je er nou niet helemaal uit, of heb je gewoon behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op via info@drvanderhoog.nl

Het eenvoudigste verschil is dat een droge huid een tekort aan vet heeft, en een vochtarme huid een tekort aan vocht. Als je een vette huid hebt, kun je geen droge huid hebben. Je kunt wel een vette en een vochtarme huid hebben.

De droge huid

Bij een droge huid is de huidbarrière beschadigd, waardoor er vocht uit de huid kan ontsnappen en de huid kan uitdrogen. Deze beschadiging van de huidbarrière ontstaat door een tekort aan huidvetten. Dit tekort aan huidvetten, ook wel lipiden genoemd, kan verschillende oorzaken hebben. Soms is de huid van nature erg droog, of is de huidbarrière beschadigd. Het kan ook zo zijn dat de huid veel in aanraking komt met producten die huid uitdrogen zoals zeep. Zepen en reinigingsproducten (schoonmaakmiddelen) lossen lipiden op. Tekort aan lipiden komt ook voor bij baby’s en ouderen. Daarom worden voor baby’s vaak vette zalfjes gebruikt en wordt oude mensen afgeraden zich te wassen met zeep.

Een droge huid herken je aan schilfertjes of ruwe plekjes. Een droge huid voelt vaak kwetsbaar en trekkerig aan. De huid ziet er wel wat voller uit, dan de vochtarme huid. Er zijn minder lijntjes zichtbaar dan bij een vochtarme huid. De huid voelt daarnaast nooit vet aan en glimt niet.

Wat heeft een droge huid nodig?

Vetten en oliën die de huidbarrière als het ware opvullen en imiteren. Zo kan de huid herstellen en voelt deze minder droog aan. Het is voor de droge huid ook heel fijn om eens per week een maskertje te gebruiken. Dit vult de bovenste huidlaag (tijdelijk) op met goede vetten en maakt de huid zacht. Scrubben is bij de droge huid niet de beste keuze. Door de huid te scrubben verwijder je de dode huidcellen. Dit kan op zich geen kwaad, echter kun je met de scrub deeltjes de huidbarrière verder beschadigen. Voor andere huidtypen, zoals de onzuivere huid, kan scrubben wel voordelen hebben. Voor het reinigen van de huid, gebruik je een milde reinigingsmelk en/of lotion die zacht is voor je huid. Een reiniger zonder zeep is essentieel om verdere uitdroging te voorkomen. De hypoallergene reinigers zijn erg geschikt voor dit huidtype.

Ingrediënten tips

  • Sheabutter is een voedende boter die je huid beschermt tegen uitdroging.
  • Oliën zoals druivenpitolie en olijfolie zijn geschikt voor de oudere, droge huid omdat hun samenstelling erg lijkt op die van huideigen vetten.

De vochtarme huid

Bij een vochtarme huid bevat de huid niet genoeg water. Het kan zijn dat dit tekort ontstaat omdat vocht uit de huid verdampt, je hebt dan een droge én vochtarme huid. Het kan ook zijn dat de huid niet goed vocht kan binden. Soms wordt er dan een hele vette huidverzorging gebruikt, maar dit zal niet helpen omdat er juist vocht nodig is. Tekort aan water kan dus veroorzaakt worden door tekort aan lipiden (water verdampt) maar ook door een tekort aan water in het lichaam of gebrek aan bestanddelen in de huid die vocht binden.Maar wat nou als je van beide last hebt?

Een vochtarme huid herken je aan een huid die er “leeg” uitziet, de huid vertoont fijne lijntjes en rimpeltjes. Als je een vette crème gebruikt, blijft deze er vaak op liggen.

Wat heeft een vochtarme huid nodig

De verzorging van de vochtarme huid staat in het teken van hydratatie. Crèmes met vochtbindende ingrediënten, die ervoor zorgen dat vocht beter wordt vastgehouden in de huid, zijn de beste keuze. Één van deze ingrediënten is hyaluronzuur.
Reinigen: Het maakt minder uit dan bij de droge huid, wat voor een reinigr je gebruikt. Het is wel altijd beter om een milde reiniger te gebruiken. Je kunt daarnaast ook één keer per week scrubben of exfolieren. Door dode huidcellen te verwijderen, kunnen de ingredienten van een crème of serum beter worden opgenomen. Kies een hydraterende crème om de vochtbalans in de huid te herstellen. Om je gezicht extra te hydrateren kun je één keer per week een hydraterend masker gebruiken.

Verder kun je ook rekening houden met je leefstijl en leefomgeving. Zorg dat je op een dag voldoende vocht binnen krijgt in de vorm van water en (groene) thee. Je kunt ook planten in je dagelijkse leefruimten zetten, omdat planten zorgen voor een goede luchtvochtigheid.

Ingrediënten tips:

Hyaluronzuur beschermt tegen uitdroging doordat het vochtbindend werkt. Hierdoor kan je huid beter vocht vast houden.
Glycerine heeft een vochtbindende werking en zorgt er daardoor voor dat je huid vocht beter vasthoudt en minder snel uitdroogt.

Maar wat nou als je van beide last hebt?

De huid kan uiteraard ook droog én vochtarm zijn. Je hebt dan schilfertjes, lijntjes en een huid die trekkerig en droog aanvoelt. Neem voor een persoonlijk productadvies contact met ons op, dan helpen we je graag verder!