Kan je huid zonder producten?

We zien het regelmatig voorbij komen op onze Facebook, als antwoord op een poll of we krijgen gewoon een berichtje dat ongeveer zo gaat: “ik gebruik helemaal niks, al 50 jaar niet en mijn huid is perfect. Ik koop al die dure producten niet. Gewoon puur natuur, dat is het best!”.

Aan de andere kant krijgen we ook een hoop mailtjes en reacties die ongeveer zo gaan: “Wow, dit is geweldig! Mijn huid is zo erg verbeterd. Ik kan nooit meer zonder!”. Dat is dan weer het andere uiterste!

In deze blog gaan we de vraag beantwoorden: Kun je ook ‘gewoon’ helemaal niks gebruiken?


Kan je huid zonder?

Ja. In principe wel. Een gezonde huid kan zonder producten, je huid blijft dan gewoon functioneren. Je huid is namelijk een orgaan en net als je andere organen, houdt een gezonde huid zichzelf in balans.

Het 'probleem' met de huid is onze eigen verwachting.  We verwachten namelijk een hoop van de huid! Wat wij verwachten is een mooie, zuivere, stralende en egale huid, die lekker ruikt en zacht aanvoelt.Daarvoor dienen verzorgingsproducten. Als we die gebruiken, voelen we ons schoon en fris en hebben meer zelfvertrouwen. Ook merk je dat je huid fijner aanvoelt en er beter uitziet! Dat zijn al genoeg redenen om een product te gebruiken. Daarbij kun je met sommige producten je huid een handje helpen. Vette zalven helpen een droge huid of een huid met eczeem om minder uit te drogen, zonnebrandcrème helpt de huid zichzelf te beschermen tegen uv-straling en crèmes met hyaluronzuur vullen fijne lijntjes op en verminderen een trekkerig gevoel. 

Ik heb wel eens van mijn oma gehoord dat er rommel in gezichtsverzorging zit, en het niet goed voor je is. Klopt dat? 

Ze heeft een punt! Vroeger was huidverzorging en make-up van een hele andere kwaliteit dan nu. Van zware metalen voor een gelijkmatige teint tot radioactieve stoffen voor een glow (ja, echt!), sommige producten van vroeger wil je nu écht niet meer op je huid smeren. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale lijsten met toegestane stoffen. Alle stoffen die zijn toegestaan zijn onderzocht en veilig bevonden. Zit er een stof in je product die niet is toegestaan? Dan mag het product niet in Europa verkocht worden. Wil je er dus zeker van zijn dat je geen “rommel” op je gezicht smeert, bestel dan alleen producten van binnen Europa.


Conclusie

Het antwoord op de vraag of je producten ‘moet’ gebruiken ligt aan je perspectief, beoordeel je je huid op puur functioneel, anatomisch niveau, dan hoef je op een gezonde huid niks te gebruiken. Je huid blijft het gewoon doen, ook al heb je nooit een druppel crème gesmeerd.

Heb je iets andere verwachtingen van je huid en vind je het fijn om jezelf te verzorgen? Dan wil je misschien wel een reiniger gebruiken die je huid fris en schoon maakt, een scrub die dode huidcellen verwijdert en een crème die je huid zacht maakt en rimpeltjes vermindert! Ieder z’n ding, zolang je maar luistert naar je huid. 

Heb je meer vragen over je huid of huidverzorging? Of vind je dit een leuk onderwerp en wil je er meer over weten? Stuur dan een berichtje naar info@drvanderhoog.nl.