Schuim

Dagelijks kom je in aanraking met schuim, bijvoorbeeld als je je handen wast, je tanden poetst of een was in de wasmachine draait. Maar wat is nu eigenlijk schuim? Waarom schuimen sommige producten? En is schuim goed of slecht?


Wat is schuim?


Schuim is een mengsel van gas en vloeistof. We gaan er in deze blog van uit dat we het over “gewoon” huis-, tuin- en keukenschuim hebben. In dat soort schuim is het gas wat er in komt eigenlijk de lucht die overal om ons heen is. Dezelfde lucht als die we inademen en gebruiken om banden op te pompen. Deze lucht bestaat uit de volgende gassoorten: stikstofgas, zuurstofgas en argon. De lucht kan ook sporen van andere gassen bevatten.
De lucht wordt gemengd met een vloeistof. De vloeistof kan van alles zijn: afwasmiddel, facewash, handzeep of shampoo.


Hoe ontstaat schuim?


Om gas met vloeistof te kunnen mengen zijn bepaalde stoffen en een hoeveelheid energie nodig. De energie wordt toegevoegd door beweging. Hierbij moet je denken aan het bewegen van je handen over je gezicht of lichaam bij het gebruik van facewash of douchegel of het rondgooien en schudden van kleding in de wasmachine. Als je een vloeistof hebt met schuimende eigenschappen maar geen energie toevoegt, zal er geen schuim ontstaan. 

Welke stoffen veroorzaken schuim?

Stoffen die schuim kunnen veroorzaken worden surfactants genoemd. Een surfactant is een oppervlakte-actieve stof. Oppervlakte-actieve stoffen kunnen de oppervlaktespanning van een vloeistof verlagen of verhogen. Bij schuimvorming wordt de oppervlaktespanning van een vloeistof verlaagd en daardoor kan er een luchtbelletje ontstaan. Heel veel luchtbelletjes samen vormen schuim.
Om te kunnen schuimen moet een stof dus surfactants bevatten. Een bijkomend effect van surfactants is dat ze vet oplossen. 

 

Is schuim goed of slecht?

Die vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Het kan zijn dat een product dat veel schuimt, veel surfactants bevat en dus veel vet kan oplossen. Dit soort producten kunnen in theorie de huid uitdrogen. Er zijn ook milde schuimende producten. Het hangt allemaal af van hoe een product in elkaar zit en welke ingrediënten er nog meer zijn toegevoegd. Een product is niet goed of slecht op basis van één eigenschap of één ingrediënt.

Samenvatting


Zoals je hebt kunnen lezen, zit er achter iets simpels en alledaags als schuim een interessante theorie! Wil je hier nou nog meer over weten of vind je bepaalde delen nog niet goed uitgelegd? Laat het dan vooral weten! Ook voor vragen over je huid of huidverzorging kun je natuurlijk een berichtje sturen! Stuur al je vragen en opmerkingen naar info@drvanderhoog.nl.